top of page
arkaplan.png

Yaka renginize göre mülakat önerileri

Güncelleme tarihi: 7 gün önce

Farklı pozisyonlar için iş görüşmesi (mülakat) hazırlıklarınız, başvuracağınız role ve pozisyonun gereksinimlerine göre değişir.


mavi yaka mülakat, beyaz yaka mülakat, gri yaka mülakat

İÇİNDEKİLER:


 

Mavi yakalıysanız, işçi pozisyonlarına başvuracaksanız sizin için mülakat önerilerimiz şunlar olacaktır:


mavi yaka mülakat iş görüşmesi

Mavi yaka (İşçi pozisyonları)


Davranış biçiminiz:

  • Samimi, çalışkan ve sorumluluk sahibi bir izlenim bırakın. Pozitif bir tavır sergileyin ve güvenilir olduğunuzu vurgulayın.

Giyiminiz:

  • Şık ve temiz giyinmek önemlidir. Eğer sektör daha rahat bir giyim tarzını kabul ediyorsa, buna uygun ancak profesyonel bir görünüm sergileyin (örneğin ütülü bir gömlek ve temiz ayakkabılar).

Konuşmanız:

  • Açık ve net konuşmaya özen gösterin. Teknik becerilerinizden ve iş deneyimlerinizden bahsederken örnekler verin. Sorumluluk alabilen bir ekip oyuncusu olduğunuzu göstermek önemlidir. Teknik konulardan daha çok bahsetmelisiniz.

Önerimiz:

  • Daha önceki işlerde karşılaştığınız problemleri nasıl çözdüğünüzü anlatın.

  • Çalışkanlığınızı ve takıma uyumunuzu vurgulayın. İşe devam konusunun altını çizin.

  • İş sağlığı ve güvenliği konularına duyarlılığınızı ifade edin.

  • Pozisyon, makine kullanımını gerektiriyorsa; hangi makinaları ne düzeyde kullanabildiğinizi, makinanın kurulum, ayar, bakım işlerine ne oranda katkı sunabileceğinizi belirtin.

  • Varsa deneyiminiz hakkında bilgi verin.


Beyaz yaka pozisyonları için müracaat edecekseniz sizin için mülakat önerilerimiz şunlar olacaktır:


beyaz yaka mülakat iş görüşmesi

Beyaz yaka (Ofis çalışanları ve profesyonel pozisyonlar)


Davranış biçiminiz:

  • Kendinden emin, organize ve çözüm odaklı bir tutum sergileyin. Soru sorarken ve cevap verirken açık ve profesyonel olun.

Giyiminiz:

  • İş dünyasına uygun bir takım elbise veya zarif bir kıyafet tercih edin. Detaylara özen gösterin (örneğin, ütülenmiş kıyafetler, sade aksesuarlar).

Konuşma tarzınız:

  • Özgeçmişinizdeki başarılarınızı net bir şekilde ifade edin.

  • Problem çözme becerileriniz ve iletişim yeteneğiniz üzerinde durun.

  • Yer aldığınız projelerdeki katkınızı somut sonuç ve örneklerle ifade edin.

  • İşi neden istediğinizi ve şirkete nasıl değer katacağınızı açıklayın.

Önerimiz:

  • İlgili pozisyon için teknik veya bilgisayar becerileriniz varsa, bunları örneklerle destekleyin.

  • Zayıf yönleriniz hakkında dürüst olun, ancak bunları nasıl geliştirdiğinizi de ekleyin.


Gri yakalı bir teknisyenseniz gireceğiniz mülakatta şu hususlara dikkat etmelisiniz:


gri yaka mülakat iş görüşmesi

Gri yaka (Hem fiziksel hem zihinsel işlerde çalışanlar)


Davranış biçiminiz:

  • Esnek hem fiziksel hem de zihinsel işlerde sorumluluk alabilecek kapasitede olduğunuzu gösterin. Özellikle takım çalışmasına yatkın ve yeniliklere açık bir izlenim bırakın.

Giyiminiz:

  • İşin türüne uygun şekilde şık, temiz ve rahat bir kıyafet seçin. Örneğin, gömlek ve pantolon uygun olabilir.

Konuşma tarzınız:

  • Teknik bilgi ve pratik deneyimlerinizi birleştirerek örnekler sunun.

  • İşe katkılarınızı ve öğrenme isteğinizi vurgulayın.

Önerimiz:

  • Önceki işlerinizden somut örnekler vererek nasıl fark yarattığınızı anlatın.

  • Hem ekip çalışmasına hem de bireysel performansa önem verdiğinizi gösterin.

  • Takım yönetiminde yetkin olduğunuzun altını çizin.

  • Teknik konulara hakimiyetinizi örnekler ve rakamlarla gösterin.



Yönetim pozisyonları için müracaat etmekteyseniz mülakatlar için size şunları öneriyoruz:



yönetici adayı mülakat iş görüşmesi

Yönetici adayıysanız


Davranış biçiminiz:

  • Liderlik, stratejik düşünme ve karar alma yeteneğinizi öne çıkarın. Kendinize güvenin, ancak alçakgönüllülüğünüzü koruyun.

Giyiminiz:

  • Klasik ve profesyonel bir takım elbise veya zarif bir iş kıyafeti tercih edin. Aksesuarlarınız sade ve kaliteli olmalı.

Konuşma tarzınız:

  • Liderlik deneyimlerinizi, başarılarınızı ve yönetim tarzınızı örneklerle anlatın.

  • Zor durumlarda nasıl karar aldığınızı ve ekiplerinizi nasıl motive ettiğinizi açıklayın.

  • Şirketin hedefleriyle kendi hedeflerinizin nasıl örtüştüğünü vurgulayın.

Önerimiz:

  • İş dünyasına dair güncel trendleri ve sektörel bilgileri bilmek önemlidir. Görüşmeden önce şirketin faaliyetleri ve hedefleri hakkında araştırma yapın.

  • Kriz yönetimi, iletişim ve stratejik planlama gibi yetkinliklerinizi örneklerle açıklayın.

  • Yönetsel beceri ve yetkinlikleriniz üzerinde durun.

  • Yönettiğiniz projelerin başarısını ve proje yönetme becerinizi açıklayın.

  • Yönettiğiniz departman, birim, şirketi nereden nereye getirdiğinizi somut rakamlarla ortaya koyun.

  • Liderlik becerilerinizi ön plana çıkarın.


Genel Mülakat Önerileri:


Yaka renklerine göre mülakat nasıl yapılır, mavi yaka, beyaz yaka, gri yaka

  1. Araştırma: Başvurduğunuz şirket ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olun. Pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere ve kişilik özelliklerine sahip olup olmadığınızı araştırın. Bunun için MOERS K-Test Kariyer Envanteri testini çözün. Hem kendinizi daha iyi tanımış olursunuz hem de güçlü ve zayıf yanlarınızla liderlik özelliklerinizi, başvurduğunuz pozisyonla ilgili yetersiz yetkinliklerinizi hangi eğitimlerle giderebileceğinizi ortaya koyarsınız. Öte yandan diğer adaylar sadece özgeçmişleriyle müracaat ederken sizin özgeçmişinize MOERS K-Test raporunuzu da eklemek tercih edilmenizde olumlu bir fark yaratacaktır.


  2. Hazırlık: Olası mülakat sorularına hazırlanarak prova yapın. Başvurduğunuz kuruluş, sektör ve mülakat yapacağınız kişi ya da kişilerle ilgili yapmalısınız. İşe alımda online mülakat yapılacaksa sizin dışınızda hangi görüşmecilere link gönderildiğini de bilmelisiniz. Belki sizin dışınızda da adaylar davetlidir ve toplu bir mülakata girecek olabilirsiniz.


    Kuruluşun ücretsiz bir mobil uygulaması varsa onu indirerek ürünleri ya da kurum hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


    Öte yandan online ya da e-mülakat olarak ifade edilen mülakatlara hangi ortamda katılacağınız çok önemlidir. Ortamın görsel açıdan uygunluğunun yanı sıra gürültüden uzak, diğer insanlardan yalıtılmış olmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte teknolojik açıdan yeterliliğinin sağlanması şarttır.


    Mülakatta kendini biliyor olmak kadar kendini tanıtmak da çok önemlidir. Araştırmalar, hikâye yazan kişilerin mülakatta ve sosyal yaşamda kendilerini daha iyi ifade edebildikleri için yazmayanlara göre çok daha başarılı olduklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle hikâyeleştirme konusuna eğilmeli ve deneyim kazanmalısınız.


  3. Giyim-kuşam: Ne giyileceği, makyajından aksesuara kadar görsel olarak uygunluğun nasıl sağlanacağı üzerinde kafa yorulmalıdır. Giyim açısından uygunluk kişiden kişiye farklılık arz etse de temiz, sade ve mümkün olduğu ölçüde işe uygun formal bir kıyafet tercih edilmelidir. Frapan model ve renklerden uzak durulmalıdır. Dikkati sizden çok makyajınız, aksesuarlarınız, beden dilinizin aşırı kullanımı çekiyorsa ilgiyi dağıttığınızı söyleyebiliriz ki, bunu önermiyoruz.


  4. Yeme-içme: Dişlerinizin arasına girip sizi rahatsız edecek kırıntılar, mülakata odaklanmanızı zorlaştırabilir. Görüşmeden kısa süre önce şekerli, bol kafeinli yiyecekler de ağzınızın kurumasına, yapış yapış olmasına, susamanıza neden olabilir. Öte yandan kötü koku yayabilecek yiyeceklerden uzak durmak en iyisi. Giyeceğiniz ayakkabının boyalı ve uygun olduğundan emin olun.


  5. Beden Dili: Mülakat yapılan odanın kapısı kapalıysa duyulmayacak şekilde tıklatmayın ama sertçe de olmasın. Açıksa “Girebilir miyim?” diye sorun. Olumlu işaret gelince kendine güvenli, isteğinizi yansıtacak bir hızda mülakatçılara yaklaşın. Size ellerini uzatmıyorlarsa tokalaşma çabası içine girmeyin. Tokalaşmak isterlerse gevşek ya da aşırı sıkı biçimde olmamak kaydıyla uygun biçimde uzatılan eli sıkın. Elinizin üstü ya da altı havaya bakmamalıdır.


    Mülakatta nasıl oturulur konusu önemlidir. Size gösterilen yere uygun biçimde oturmalısınız. Koltuğun kenarına ilişmek, kolları ya da bacakları kilitlemek gibi güvensiz ve tedirginliği yansıtan davranışlar karşımızdaki kişiye de tedirginlik hissini aktaracağından her an kalkacakmış gibi aportta durmak asla tavsiye edeceğimiz davranışlardan değildir. Türk kültüründe bacak bacak üstüne atmaya pek tolerans gösterilmez. Bu nedenle laubaliliğe kaçmadan rahat ve kendine güvenli bir aday profilini karşımızdakine vermeliyiz.


    Mülakata enerjik başlamak olumlu duygular yaratır. Kuracağınız cümlelerin de olumlu cümleler olmasına dikkat etmelisiniz.


    Rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurmak iyidir. Gözlerini kaçırmak ise güvensizlik olarak değerlendirilir. Mülakat esnasında tedirginliğinizi belli edecek biçimde el ayak hareketleri yapmak dikkati dağıttığı gibi ortama negatif etki yayar. Beden dilinizi abartıdan uzak, dikkati dağıtmayacak biçimde ve etkili kullanmalısınız.


  6. Dakiklik: Mülakat yerine zamanında gelin ve stresi yönetmeye çalışın. Trafik gibi her türlü tersliği hesaplayarak vaktinden önce mülakat yerine varmak çok önemlidir. Ne kadar mazeret bulunursa bulunsun geç kalmak bir aday için daima eksi yazacaktır.


  7. Sorular: Nedense bazı yöneticiler mülakatlarda konuyla ilgisiz zekâ oyunlarına başvurmaya bayılırlar. “Kâğıt mısınız, kalem mi yoksa silgi misiniz?” türünden soruları başka tuhaf olanları izler. “Sizi neden işe alalım ki?” gibi… Bu tür durumlara hazır olmak ve uygun karşılıkları önceden hazırlamak gerekir.


    Mülakatta sizden bir soru sormanız istenebilir. Bunun için önceden birkaç soruyu hazır tutmanızda yarar var.


    Görüşmenin sonunda pozisyon veya şirketle ilgili mantıklı ve ilgi çekici sorular sormaya özen gösterin. Mülakatta işverene ya da onun görevlendirdiği mülakatçılara sorulacak sorular neler olabilir? Pozisyon, çalışma koşulları, işin yapılış tarzı vb. konularında bir açıklık yoksa bu hususlarda bilgi isteyebilirsiniz. Ancak ücret ve bazı konuları pazarlık haline getirmek ilk mülakatın konusu olmamalıdır.


  8. Teşekkür mektubu: Mülakat sonrası sonucu kıpırtısız beklemek yerine bir teşekkür maili ya da mesajı kaleme almalısınız. Sizi önemsedikleri, uygun bir mülakat olanağı sağlamak suretiyle kendinizi ifade etme fırsatı verdikleri için teşekkür etmelisiniz.


    İletinizde ayrıca onları tanıyıp mülakatta edindiğiniz olumlu izlenim dolayısıyla o kurumda ve pozisyonda çalışma isteğinizin arttığını, fırsat verilirse başarılı olacağınıza daha çok inandığınızı ifade edebilirsiniz.


MOERS Arge Ekibi

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page